2016. június 1., szerda

Kirándulás - Sopronkövesd

Bazsarózsa-gyűjteményt látogattunk Sopronkövesden

Sopronkövesd főutcáját ilyenkor május végén a különféle színű nagy szakállas íriszek tömkelege díszíti. Érdekes módon bazsarózsát nem nagyon látni, nem gondolná az arra járó, hogy az egyik portán gazdag fajtagyűjtemény található.

Kazinczy Péter gyűjteménye kezdetben Kópházán kapott helyet. Ez ma is megvan, de inkább vágottvirág-termesztés céljából. A hobbi-gyűjteményt, amely jóval több fajt és fajtát tartalmaz, néhány éve Sopronkövesden hozta létre, ezt látogatta meg május 22-én a Rózsatársaság néhány tagja.
A műemlék jellegű, XVII. századból származó házat és kertjét az építészmérnök-kertészmérnök Kazinczy házaspár újította fel, és az egykor elvadult kertben pompázik ma több száz peónia fajta. A kert alakítása még folyamatban van. A cél az, hogy növénybeültetések a köztük lévő ösvényekkel a bazsarózsa növény szárát, levelét és virágát alakítsák ki madártávlatból nézve.
A lágyszárú évelő fajok közül megtalálható itt a Paeonia officinalis, Paeonia officinalis ssp. banatica, P. lactiflora, P. tenuifolia, sőt, ezek természetes hibridjei közül is néhány, mint például a Paeonia x smouthii, amely feltehetőleg a P. lactiflora és P. tenuifolia hibridje. Sajnos ez a növény, akárcsak a szintén korán virágzó P. tenuifolia, érkezésünkkor már elvirágzott, de így legalább láthattuk, hogy nem csak keskeny levelei, de termései is nagyon dekoratívak, bár nem hoz csíraképes magot.

Természetesen a fent említett lágyszárú fajoknak sok-sok gyönyörű fajtája található még a gyűjteményben, ezen kívül pedig a fásszárú bazsarózsa (P. suffruticosa) pár fajtája, valamint a P. lactiflora és a P. suffruticosa ún. ITOH hibridjei közül is néhány.

Kazinczy Péter, karján pici lányával, érdekes, humorral fűszerezett kis előadást tartott nekünk a bazsarózsák magyar nevezéktanáról, a nevekhez kapcsolódó legendákról.


Tudjuk, hogy a sokféle peónia faj és fajta virágzása nem ugyanakkorra esik, hanem nagyjából május elejétől-közepétől június elejéig húzódik, így aztán sajnos nem láthattuk egyszerre a gyűjtemény minden tagját virágzásban. A néhány, már elnyílt mellett még rengeteg bimbós növény is várakozott a meleg napokra, amelyek csak mostanában érkeztek meg. De azért sikerült megörökíteni néhány gyönyörű példányt, amelyeket itt megosztunk azon tagjainkkal, akiknek nem sikerült eljönni, és azokkal is, akik véletlenül tévedtek a Rózsatársaság honlapjára. Kellemes időtöltést kívánunk!

Józsa Kata - Zoltán Ferenc
Magyar Rózsatársaság

További fotók : kata peonia fotoi itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése