Érdekességek (kék rózsa és társai)

A kék rózsa legendája

Létezik-e kék rózsa?
Hivatalosan létezik, mert az emberek nagyon akarják :-)
De nézzük csak valójában, mi az igazság.

1840-ben Anglia és Belgium rózsatársaságai 500 000 frankot ajánlottak fel annak a nemesítőnek, aki igazi kék rózsát tud előállítani. Valószínűleg ők sem gondolták, hogy a feladat annyira nehéz, hogy a jutalmat csak 169 évvel később nyeri majd el a világ két legnagyobb genetikai növénynemesítő cége.  A kifejezetten a kék rózsa előállítására alapított ausztrál Frorigene és a japán Suntory társaság 2009-ben jelent meg a virágpiacon a világ első hivatalos kék rózsájával, melynek neve Suntory blue rose applause.


A virágok színe genetikailag meghatározott.A kék szín kialakulásáért a delfinidin és társpigmentjei felelősek.  Ha nincs ezt az anyagot kezelő gén a növény DNS-ében, akkor az nem lehet sohasem kék. Ezért nincs kék rózsa. De ugyanez a helyzet a szegfűkkel és a krizantémokkal is. A mai világban mi sem egyszerűbb - gondolhatnánk - mint a géntechnológia segítségével létrehozni a transzgenikus kék rózsát. Igen ám, de ahhoz hogy a rózsa virága igazi kékben pompázzon, nem szabad savas kémhatásúnak lennie a virág szirmának. 
De a rózsa szirma bizony savas! Vakarják is a fejüket a növénynemesítők, mert valószínűleg nem is olyan könnyű elérni, hogy megvalósítsák a lehetetlent, azaz létrehozzák az igazi kék rózsát, mert hát nagy úr a pH...a lila pedig nem kék...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése