2014. május 25., vasárnap

Nemzeti Botanikus Kert Vácrátót - kirándulás
Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton 27 hektárjával nem a legnagyobb területű, de több, mint 12 000 fajtájával messze a leggazdagabb hazánkban. Az itt őrzött és bemutatott növényanyag, mint egy „élő múzeum” felbecsülhetetlen értékű kincsünk.
A kert a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai Intézetének ad helyet,annak szerves részét képezi. A 180 évvel ezelőtt alapított kert 1961-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára, mint botanikus kert.
A botanikus kert kettős védelmet élvez: egész területe mint kiemelkedő jelentőségű történeti kert, Vigyázó Sándor családjának, Jámbor Vilmos kerttervező tervei alapján átalakított kastélykertje műemlékvédelem alatt áll, emellett 1951-től országos jelentőségű természetvédelmi terület. A modern botanikus kert kialakításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Újvárosi Miklós professzor.
A botanikus kert, egyben mint élőhely többféle gyűjteményből áll:
- Dendrológiai gyűjtemény
- Növényrendszertani gyűjtemény
- Évelő- és sziklakerti gyűjtemény
- Üvegházi gyűjtemény
A vácrátóti Botanikus kertben több sétautat alakítottak ki :
A bejárattól a kastélyig - az épületek karéjában a Rózsakert látható, benne a Kordes és Schone világcég nagyszerű rózsafajtái pompáznak.
Nagyrét- és környéke sétaúton a tájképi kertek egyik jellegzetes eleme, a széles tisztás, a Nagy-rét, mely vizuálisan is tágítja a kert szerkezetét. Az ilyen tisztásokat a hajdani kerttervezők változatos fákkal szegélyeztek, így százados fák koronája alól látunk ki a Nagy-rétre.
Nagy-tó és Iker-tavak környéke – sétaút érdekessége, hogy a tavak szolgáltatják a botanikus kert öntözővizét. Jellemző színfoltja és növénye a hosszan lecsüngő vesszejű szomorúfüzek.
Barackos” oldal sétaút a nemzeti Botanikus Kert egyik legfontosabb területe: itt helyezkedik el a nagyon jelentős kelet-ázsiai dendrológiai gyűjtemény nagy része.
A Nagykörút felső része sétaút az egynyári virágok bemutató ágyásaihoz vezet, ahol a virágokat évről-évre más összeállításban tekinthetünk meg.
Sziklás – tó és környéke sétaúton megfigyelhető, hogy a Sziklás-tó körül méltóságteljes fák őrködnek.

A botanikus kertben 2 állandó kiállítás is megtekinthető a :
Berkenye Ház – a kiállítás célja , hogy a látogatókat az ember és a természet kapcsolatának jobb megértésével, az élővilág értékeinek elismerésével környezettudatos cselekvésre késztesse.
Karbon Ház – a kiállítás rávilágít saját felelősségünkre, hogy mi történik akkor, ha nem változtatunk szokásainkon, életmódunkon. Milyen alternatív energiaforrásokból válogathatunk ma? Mekkora a karbonlábnyomunk? Milyen példával tettek Vácrátóton ez ellen. 

(Pölhös Ildikó) 


http://www.botkert.hu/ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése