2016. január 25., hétfő

Régi rózsák, történelmi rózsák KLUBNAP 2016.02.13.

Kedves Rózsa- és Kertbarátok!


Következő klubnapunkon KOHÁRI GYÖRGY tagtársunk tart előadást számunkra


RÉGI RÓZSÁK, TÖRTÉNELMI RÓZSÁK
címmel 

Belle Isis-gallika rózsa (kép: Kohári György)

Időpont:  február 13. (szombat),  9,30 óra

Helyszín: Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, 1223 Budapest Park utca 2. ( http://www.resinfru.hu/kapcsolat )
Ispahan damaszkuszi rózsa (kép: Kohári György)


A fejlett kertkultúrájú országok magánkertjeit és közparkjait ismét meghódították  az elmúlt huszonöt évben nemesített rózsák, amelyek többsége dúsabban, többször ismételve virágzik, sok közülük igen illatos és a rózsa legfőbb betegségeivel szemben toleránsabb. 
Hasonlóan nagy rózsakultusz kezdődött az 1800-as években, amikor néhány európai nemesítő kezdte felhasználni a más kontinensekről behozott rózsákat. Nagyon sok új típusú rózsát nemesítettek ekkor.
Ezeket átmenetileg elfelejtettük.

Néhány lelkes gyűjtő, rózsabarát és rózsafaiskola  kb. 30 évvel ezelőtt elkezdte ezeket a rózsákat összegyűjteni magánkertekből, kolostorkertekből, közparkokból, stb. Több megtalált fajtát először be kellett azonosítani. Ezekből a gyűjteményekből kiválasztották azokat a fajtákat, amelyek különleges tulajdonságaival felkeltették a rózsakedvelők érdeklődését.
Ma több neves európai és tengerentúli rózsafaiskola szaporítja és forgalmazza a történelmi rózsákat.  Némi késéssel a magyar rózsakedvelők is "felfedezték" ezeket a régi szépségeket és többnyire hazai vagy külföldi webáruházakon keresztül  be is tudják szerezni.

Kohári György tagtársunk is annyira megkedvelte a régi- vagy történelmi rózsának nevezett fajtákat, hogy elkezdte gyűjteni őket. Tanári munkája mellett a Szeged/Tápé-i kertjében ma már több mint 100 fajta virít.
Ezekről fogunk sok  információt kapni az előadásának keretében.
 
Aki előzetesen is szeretne tájékozódni a szép régi rózsákról, látogasson el Kohári György nagyon találó ,,Több, mint kert" nevű weboldalára: www. többmintkert  
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése